# 21 Jamie Oliver

20. listopadu 2015 v 14:33 | Snílek |  1000 věcí, které mě dělají šťastnou
Jak jsem mohla mluvit o kuchařské soutěži a mužích mého života, aniž bych zmínila Jamieho Olivera? To snad ani nejde!
Kdyby se mě někdo zeptal, kdo je můj oblíbený kuchař, má odpověď by bez zaváhání zněla - Jamie Oliver (jak nečekané, že?). Proč právě on? Ani pořádně nevím. Snad možná proto, že to byl první kuchař, ke kterému jsem se kdy dostala. Už někde v deseti letech jsme s mamkou sledovali pořad "Jamie vaří doma", nebo tak nějak se to jmenovalo. Šlo o to, že si vždycky vařil pro někoho, jednou kamarády, podruhé pro dělníky, kteří mu opravovali dům. Nejdřív se šlo nakupovat, a potom vařil. Bylo báječné sledovat to jeho umění vykouzlit z něčeho slizkého, něco pěkného.
O několik let později jsem na TV Paprika narazila na "Jamie vaří rychlovky". Kde dokázal za 30! minut vykouzlit tříchodové menu. Pravda, jeho salát je obvykle stylu - vysypeme dva pytlíky různého salátu (i u nás se prodávají), zalejeme to trochou (ehm??) olivového oleje a občas přidá i třeba granátové jablko, nastrouhanou mrkev a tak. Navíc, jak on sám s oblibou říká, není problém trochu podvádět, není čas se s tím vším dělat. Takže fakt není potřeba na dezert upéct domácí sušenky, nebo sáhnout po předem připravené pestu (nebo klidně i kupovaném).

Co ho charakterizuje asi nejvíc je:
- trocha olivového oleje - extra panenského (přičemž ta trocha nikdy není trocha)
- chilli (to je schopný nacpat takřka do čehokoliv, i do některých sladkých věcí!)
- bláznivý rozvrkočený styl (tohle se prostě nedá popsat, ale je to jeden z důvodů, proč ho mám tak ráda. Není to je suché stání u plotny.)


Bohužel ale při jeho inspiraci jeho vařením nastává problém, že u nás se spousta surovin nedá sehnat. Třeba vanilkovou pastu tady v Česku prostě neseženete. Možná někde na internetu, ale v běžném obchodě bohužel ne. Navíc pěstování bylinek v paneláku taky moc nejde. Jinak jsem ale od něj pochytila několik typů, které se rozhodně hodí. Třeba jeho rychlé lasaně, nebo zapečený květák s těstovinama (to šmakuje i mě a to květák nerada). A některé další typy jako třeba špetka mořské soli do čokolády, asi není první, kdo s tím přišel, ale prvně jsem to viděla u něj. Dalším je třeba zmačkat pečící papír, namočit pod vodou a ono najednou to spolupracuje.

Pokusila jsem se najít nějaké video, ale je to zatraceně těžké. Tak se omlouvám za kvalitu. A za to, že to není v češtině, protože hlas Michala Jagelky mi na to sedí ještě víc, než ten jeho původní. Sorry Jamie :D

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 24. listopadu 2015 v 7:35 | Reagovat

rozvrkočený styl - to je super :D :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama